This is not Christmas and I’m not Santa Claus! – Botched (2007)

Posted: December 30, 2007 in moving pictures

Am vazut seara asta un film dintre alea care daca nu as fi avut deja blog, mi-as fi facut doar ca sa dau vestea despre el. Botched e debutul regizoral al unui oarecare Kit Ryan, un anonim despre care sper sa mai aud de acu incolo.

E vorba despre un film asa cum imi place mie: scenariu de o ridiculitate si stupiditate incat nu potzi sa nu apreciezi originalitatea sa, actori care joaca prost intr-un fel aparte (americanii au o denumire pentru asta: over the top acting) si scene izolate si replici geniale cat pentru 10 filme mishto.

Richie, pe care l-atzi mai vazut in Feardotcom, e un hotz profesionist angajat de un mafiot rusnac sa fure o cruce de aur de pe vremea lui Ivan cel Groaznic. Intamplator obiectivul era in Moscova, intr-o cladire impunatoare a unui mare nabab. Asa ca Richie primeste bonus intru indeplinirea sarcinii doi fratzi bastinasi. Dupa ce comit magaria si dau sa scape din cladire, autoritatzile vigilente ii repereaza si ii blocheaza in lift, impreuna cu o gashca de pasageri care erau prin zona intamplator. Reusesc sa scape si se refugiaza intr-un etaj in contructzie, cu colegii de lift pe post de prizonieri. Astia fiind trei babe care, cand se impute treaba, scot bibliile si bolborosesc de prin ele, doi tocilari, o Natasha bunoaca si un paznic. Paznicul e un personaj sublim, fost luptator in Afghanistan si Cecenia, umbla cu revista Combat Weekly in buzunar si abureste gagicile cu replica “i’m an alpha male”, replica pe care la nevoie o foloseste si pe post de mantra.

Pe de alta parte, partenerii rusnaci ai lui Ritchie is un grasan isteric care seamana cu Orson Welles, umbla cu shotgunul si urla la victime “This is not Christmas and I’m not Santa Claus” sa le intimideze, si fratele sau oligofren si maleabil care tot incearca sa manance un sandwitch si se lupta cu constiintza.

Dupa o vreme politzia ii contacteaza prin statzia paznicului alpha male si negociaza libertatea unui prizonier, ca dovada de buna credintza. Asa ca unu din tocilari ii insotzit pana la lift. Cum sta el asa si asteapta liftul, usile se deschid si apare o foarfeca uriasa care ii taie capu. Dupa care vocea din statzie mai cere un ostatic, de preferintza o gagica de data asta. Dar deja ne-am prins si noi si personajele ca politzia nu taie capetele oamenilor cu foarfeca. Si nu instaleaza capcane ca-n Indiana Jones pe coridoarele Casei Poporului, in centrul Moscovei. In confuzia creata, babele cu Evanghelia il convertesc pe talharul oligofren cu sandwichu, ii cer pistolul in numele Domnului, il impusca pe frate-su gras si psihopat si preiau controlul.

Dar deja nu mai conteaza cine are armele, pentru ca adevaratul inamic e Ivan cel Groaznic. Sau ma rog, urmasul lui, care defileaza pe coridoare imbracat in piei de animale, cu un buzdugan intr-o mana si sabia in celalalta. Si baba vigilenta cu pistolu, care nu-i asa de baba pana la urma, ii sora-sa. Si ei se ocupa in general cu fauritul tablourilor suprarealiste din piele de om si sacrificatul oaspetzilor pe altar la etajul in constructzie. Asa ca Ivan ii urmareste sistematic pe intrusi cu buzduganu ranjind pe coridoare. Astia intre timp se repliaza si pregatesc capcane dupa instructziunile din Combat Weekly in timp ce incearca sa puna liftul in functziune.

Ultima jumatate de ora e un joc de-a soarecele si pisica cu scene gory care itz merg la inima, cu muzica ruseasca de petrecere pe fundal si multa comedie neagra. In final mai raman Ritchie si rusoaica Natasha care il injunghie pe Ivan the Terrible cu o pila de unghii, apoi ii dau foc, pornesc liftul, si dupa aia se cupleaza si pleaca in Italia.

Ce am invatat din filmul asta e ca rusii, chiar si cand sunt intre ei vorbesc de fapt o engleza cu accent slav. Si eu care credeam ca au limba lor…

Botched aminteste puternic de seria lui Rob ZombieHouse of 1000 Corpses si, mai ales, Devil’s Rejects. Ceea ce e bine. A luat anul asta marele premiu la festivalul de film horror din New York. Desi, ca substantza, Botched e film horror in aceeasi masura in care Pulp Fiction e film de actziune. In fine, esentzial e ca cine nu savureaza filmul asta nu mai are ce biscuta cu mine.

Advertisements
Comments
 1. prowler says:

  poze, linkuri, si te rog nu mai spoilui toata povestea

 2. exty says:

  man, vorba aia, you haven’t heard anything yet. povestea, precum diavolu, sta in detalii. Nu-i rea ideea cu pozele, dar in cazul asta particular, filmu e o bijuterie atat de rara ca nici poster pe imdb n-are. Si eu nu stau sa trag screenshoturi.

 3. Sip says:

  pae nemernicu de unsa traga scrinshoturi can eo lam imtruodus n lumea minunata a acestei pese de rezizstans new age horor comedi. shan loc sam atribue paternitatea pruofita ca eo ma licsesc de net o vreme sh pune spoileru pe blogue ca shi cun ar fi al lui. las catz arat eo tzie stai numa sam gasesc fuorfecile sh sa dau drumu la lift n blogosfera.

  http://www.clipshack.com/Clip.aspx?key=F28E4F1BE031625D

  astai link la un trailer cu muzica eara mae josue la unu oficiel depe uporn, enjoi. utube, parton 😉

 4. prowler says:

  thx sip, macar atat 🙂
  mah eu unu de obicei stau sa trag screenshoturi, daca tot stau sa scriu despre film mi se pare fun sa si ilustrez..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s