Kumm?

Posted: March 3, 2008 in live

Printr-un nefericit concurs de imprejurari, joi seara in Music Pub am asistat la un atac mishelesc asupra bunului gust, ca pe vremea concertelor cu Necrovile si Elivagor, fie-le tzarana usoara. Diferentza fata de concertele de metal extrem e ca acolo cam stiam la ce sa ma astept de la public si muzica. La Kumm, in schimb, am ramas scarpinandu-ma in crestetul capului vazand atata populatzie (cateva sute bune de oameni cu papuci desfacuti la sireturi, naframe si fulare fara de capat) inghesuindu-se sa vada o trupa situata muzical pe la nivelul Voltaj.

In trecut am evitat cu succes gashca Urma – Kumm – Byron si in ultimii ani am privit de pe margine cum cresc in popularitate printre clientzii obisnuitzi ai cafenelelor si ceainariilor. Inca nu cunosc destule despre istoria trupelor in cauza, stiu doar ca functioneaza pe principiul vaselor comunicante: sunt cam aceeasi oameni care migreaza de la o trupa la alta sau, in cazul lui Byron, doar migreaza. Care Byron am inteles ca e un mare artist boem si toata lumea ii plange despartirea de Kumm. Personal ma indoiesc ca ar exista vreo diferentza considerabila, cu sau fara Byron, piesele sunt aceleasi. In fine, azi avem treaba doar cu marea trupa indie Kumm si nefericita experienta de joi seara.

Kumm au optat pentru cea mai simpla retzeta de atragere a publicului si mascare a lipsei calitatii compozitiilor: instrumente exotice pentru genul abordat. Eficientza strategiei s-a verificat inca de pe vremea clapelor de la Crematory, viorii si altor dracii de la Haggard sau balalaica de la Nile. E simplu: compui cateva piesa simple, adaugi o tocana de instrumente cu un sound dulce si solemn iar publicul va fi impresionat de complexitatea muzicii si influentele medievale, egiptene sau martziene, dupa caz. Nu sunt impotriva instrumentelor atipice, atata timp cat ele sunt oportune si potentzeaza compozitiile, nu mascheaza incompetententza (vezi Crematory) sau au doar efect de colaj (Haggard, Nile).

In cazul Kumm optziunile au fost clape, trompeta (mi se striga din spate: era saxofon, baaa!) si muzicuta. Daca clapele se integreaza destul de bine, saxofonul in schimb nu transmite nimic. Am inteles ca exista pretentia ca cele cateva note chinuite si plate de saxofon ar face din Kumm o trupa “rock cu influente jazz”. Hazliu de-a dreptul, astept ziua in care o sa pretinda ca muzicuta aia pe care o tot scapa pe jos constituie influentza country.

Muzical, Kumm sunt profunzi ca un fund de tigaie, atat ca si compozitie cat si ca versuri. Vocea a oscilat pe durata concertului intre plata si enervanta (da, stiu, Byron canta ca o privighetoare pe vremuri, cinste lui). Dintre piese n-am remarcat mare lucru, eventual aia cu suntem totzi o apa si-un pamant (1000 de Chipuri ii zice)pe care o stiam de ceva vreme de prin crashme, insa credeam ca o canta Vank. In orice caz, asta e o piesa ceva mai rasarita, in sensul ca e catchy, merge la chefuri si poate sta oricand langa hituri precum “Ca la 20 de ani” sau “Albinutza”.

Concertul in sine a fost ok, publicul (nejustificat de larg) a fost dedicat si s-a agitat tot concertul, asa cum se cuvinte la o manifestare de genul asta si la o trupa care atat are de oferit – muzica pe care sa te zbengui cu o bere in mana. Am observat o oarecare manie a grandorii pe la trupetzi, in special la chitaristul dobitoc cu basca pe care l-am remarcat la bar inainte de concert in timp ce se scuza fata de o domnisoara ca era sa-i verse “drinkul”. Iar pe scena avea accese din alea de “Cluj, va iubim” si alte clisee verbale preluate din vremea cand lesinau parashutele pe la concertele Michael Jackson. Basistul mi-a fost cel mai simpatic, cum incerca el sa atraga atentzia. Si-a facut de vreo trei ori intrarea in timpul concertului, sarind printr-o usa din afara scenei cu bassul indreptat amenintator inainte. Ah si la un moment dat a aparut pe scena din senin un oligofren care a latrat in microfon o vreme, probabil a incercat sa ajute trupa sa adauge si “influentze rap” in deja atat de largul palmares.

Cu cateva saptamani inainte, gratzie companiei, am renuntat la o prejudecata asemanatoare fatza de trupa Grimush care s-ar parea ca totusi au ceva de spus si, in orice caz, sunt placutzi. Fata de Kumm raman neclintit, sunt una dintre cele mai supraevaluate trupe romanesti, praf in ochi, nisip in gura, musca in bere. Ca sa vezi, cum potzi sa scapi cu un saxofon si o eticheta indie…

Comments
  1. babylonoise says:

    nu lamuresti nimic insultand pe cineva.

  2. aron biro says:

    pe mine m-a lamurit. Grimus uber alles!

  3. exty says:

    n-am insultat, man, nici macar n-am zis ca sunt o trupa slaba, doar ca sunt supraevaluati si calitatea muzicii nu le justifica statutul, ca in atatea alte cazuri trixte. si ca sunt smecheri si pacalesc multa lume, bravo lor pt asta.

  4. babylonoise says:

    “chitaristul dobitoc cu basca” …in rest poti sa zici ce vrei

  5. exty says:

    pai basca avea? avea. iar daca nici megalomania aia de prost gust si nelalocul ei nu te face dobitoc atunci gaseste tu cuvantul potrivit pentru asta.

  6. Null says:

    threbe mai multe metale in romanya, frate! coaie pe Zaquska rupe thotull!
    shis mai buni dekt kum ashtia………

  7. babylonoise says:

    exty. il cunosc pe om. e cat se poate de ok si de “open minded”. nici urma de megalomanie sau fitze.
    daca nu digeri un act mai warholian atunci e problema ta si a gusturilor tale.

  8. bunelu says:

    ce ieste asa warholian la eugen nutescu ?

  9. aron biro says:

    buna idee asta cu folosirea cuvantului “warholian”, tre sa apelez si eu la ea, te poate scoate din temirice.

  10. babylonoise says:

    glam si punk si garage in acelasi timp 🙂
    ce ironii ieftine la aron biro.

  11. aron biro says:

    ieftine, da bune

  12. opiario says:

    deci carevasazica cum ar veni ceeace nuntzelege ecsti e ca artistu pa scena el se transfuorma, man, devine Artistu. the one. the alfa, the omega. sh dac mae shun act alcoolian la mishlocue apai e mormal satz i se pare dobitcles duoara penca el sanaltzat deasupra multzimi sh pactruns de sintzaminte alese sh revarsa dan preaplinush paste ntreaga adunare cazuta n atmirare.
    ce dracu, man, e ca shi cun ae zice acu ca tu nae cantat niceodata n fatza oglinzii can l visai pe michael jacson care sa vie sa te ea n Neverland…

  13. marty says:

    comparatzia cu voltaji mi se pare cea mai mare magarie…poate sa nutz placa de nicho culoare ce canta kumm, dar esti nedrept comparandu-i ce nejte manelishti cu chitare electrice…cat despre fitze la nutzescu, nij nu poate fi vorba

  14. andu says:

    singurul comentariu ar fi sa citez pe cineva: “i love it when people mistake their opinions as facts”.
    toate cele,

  15. transp says:

    “printr-un nefericit concurs de imprejurari”, am ajuns sa citesc asta
    e un articol bine facut, si luat individual, spune multe despre persoana care l-a facut.
    un gen de “baba aia de la 2 care se plange la discovery cenal ca sunt prea multi care se uita si ea nu intelege de ce atatea emisiuni despre crime si investigatii”.
    exact posturi de-astea citesc cand prea-stimabilul se face un supra mare neinteles. si toata lumea din jurul lui ar trebui sa il adore, sa-l culce in puf si sa-i sopteasca saruturi.
    ei, uite ca nu-i asa.
    mie imi place KUMM. si comparatia cu Vank, trupa pe care o crezi de atata inaltime si vergura incat sa faca o piesa atat de geniala cum e “1000 de chipuri”, imi da ghes sa spun asa: “apai scuza-ma, dar esti pe langa cu muzica de tot!”
    multe cuvinte care se vor speciale, multe dracii calculate in asa fel incat toata lumea sa te creada special in ale muzicii. personal, citesc babylonoise sa invat muzica (ar trebui si tu, daaar mai intai sa inveti cateva chestii elementare, cam… oare cine canta la noi in Romania, ca Grimush stiu ca am pocit-o rau la nume”.

    si inca o chestie. as vrea sa discuti despre muzica, si live, nu asa, sau prin mailuri, cu oamenii pe care ii crezi tu atat de supraevaluati. pentru ca din ce am citit pana acum pe blogul asta, mi-e ca nivelul muzicalo-educativ ar fi de ordinul “muci”.

    binepa

  16. exty says:

    incoerentza commentului ma descurajeaza de la a-mi smulge un raspuns, chiar daca pare a fi o incoerentza calculata, probabil un alt soi de act warholian. In caz ca nu e, imi cer scuze ca postul meu ti-a provocat un scurtcircuit atat de nasol incat ai reusit sa iti pierzi trenul gandirii cam pe la jumatatea fiecarei propozitii.
    Intamplator postul meu contine multe inner jokes, inclusiv Grimush. Si nu imi place sa pun note de subsol la ele, e un blog personal, nu articol de ziar. Poate intr-o zi scot si eu un Exty Companion. Consideratiile de aici sunt pentru toata lumea, glumele pentru prieteni. A nu se intelege gresit, nu dau inapoi defel. Raman la parerea ca, in cel mai bun caz, Kumm e o trupa de ascultat in cafenele la o tzigara. Iar pe scena membrii sunt niste mascarici. Le acord totusi circumstanta atenuanta de a se fi aflat printre prieteni.
    Ah, si pe forumul Kumm nu am ce cauta, multumesc de invitatzie, in orice discutie acolo am porni de la premise diferite si ar fi ridicol, ca un negru incercand sa cante jazz in mijlocul KuKluxKlanului. A nu se lua ca o insulta, insa orice cult, fie ca e vorba de penticostali sau de forumul Kumm, se invarte in jurul unui crez subiectiv sustinut prin sine insusi, pe care nu ai cum sa-l combatzi cu argumente. Asa ca nu prea face sens sa continuam biscutzia, dincolo de a ne lua de guler cu argumente de genu “tu ai gusturi de kkt”, “ba tu” n-o sa ajungem. Pace voua!

  17. aron biro says:

    io am primit o critica din asta cand m-am luat de Pavel Corutz, cam cu aceleasi argumente.

  18. transp says:

    exty, incoerentza mea pare a fi o scuza, ca pana una alta vad ca te cam contrazici.
    asa cum iti impui si tu parerea pe un blog pe care tu il crezi personal, dar care nu e, ca daca era personal era incuiat cu cheita.
    dar ce asteptari sa am de la un om care se crede ceea ce nu e. deja, sau abia de anul asta.
    orikumm, mi-ai cazut in capcana frumos. multe invataminte am tras, comparand blogul cu ceea ce comentam/discutam pe un blog personal, aici.
    iar invitatia pe forum este una la care nu te asteptai. chiar am fi vrut sa te cunoastem, in toata splendoarea ta reala. si atunci puteai sa spui tot ce-ti trece prin cap si noi la fel. apropos, nici penticostalii si nici forumistii de pe KUMM, care sunt niste oameni excelenti, nu ti-ar fi dat cu nimic in cap, asa ca nu te mai simti incoltit ca un pui de vrabie.
    mersi
    la fel, binepa

  19. œ says:

    “…about things that matter in this Universe. Or any other”

    cat de mult conteaza Kumm pentru tine?

  20. Mike says:

    “oriKUMM, mi-ai cazut in capcana frumos. multe invataminte am tras, comparand blogul cu ceea ce comentam/discutam pe un blog personal, aici. “==== cred ca inca nu mi-am baut cafeaua…in toata splendoarea ei

  21. exty says:

    da, what we have here is failure to communicate.
    Kumm conteza pentru mine, ca si orice altceva, in masura in care mi s-a intamplat.

  22. œ says:

    pai a conta cica ar trebui sa fie plin de chestii pozitive… dar poate ma’nseala memoria.
    in alta ordine de idei, misto blog… multe chestii faine pe el, multe noutati muzicale pentru mine. poate pentru ca n’am avut niciodata curiozitatea sa ma bag in genul tau de muzica, multa cultura cinematografica iar… foarte tare… si peste toate astea care’s la locul lor… acest post care na… nu ma deranjeaza foarte tare caci este o opinie personala dar parca prea strica peisajul udrishitan. 🙂 parerea mea… hâc.!

    ps: misto aia cu “favoritul meu personal” 🙂

  23. Mike says:

    ah si sa nu uit…babylonoise nu-i ala de scria si Maria pe el ?…
    Daca da, pai sa te invete Maria muzica ba…ba bruta ce esti, ba…insensibilule ba,….=))

  24. Dave says:

    Fara indoiala, consideratiile de aici sunt pentru toata lumea, iar Exty poate deveni, daca nu este cumva, un adevarat formator de opinie, omul care pune punctul pe i. De exemplu, consideratiile exprimate pe acest blog ne-au facut pe mine si pe Sitalce sa ne dam loviti de viroza saptamana trecuta, cand Kumm? au cantat la Timisoara, desi parca as fi vrut sa il vad pe chitaristul dobitoc cu basca si pe desteptul ala care impartea flori ca de 8 martie la Stuffstock. Circumstanta atenuanta de a se fi aflat printre prieteni nu trebuie acordata.

  25. aron biro says:

    nici eu nu mai pot sa ma uit la trupa Kumm cu aceiasi ochi dupa articolul asta. autorul sau a distrus un vis. ar trebui sa-i facem teribilul reprosh “canta tu mai bine daca esti asa destept!”

  26. nemo says:

    ok..de acord…
    suntem liberi sa ne exprimam opiniile ideile si parerile noastre…insa…cum zicea cineva mai sus chiar daca nu e dat la ziar tot public este…
    nici eu nu-s mare fan spre exemplu de multe trupe romanesti the mod blajaz sau buterflies si is multe ..dar nu ma apuc acum sa scriu si sa-mi vars rautatile..ca sunt rautati ori ce s-ar zice..
    sa ne pastram un pic ..cum se zice..echidistanta..

  27. Alin says:

    aea de tot i datzi cu “blogu e public” apai aflatz ca dac eo nu trag perdelele la geam eara voi va uitatz pan el asta nu nsamna aotomat ca mi casa e su casa. comprende, gringos?

    @transp: baete, imcoerentza e imcoerentza. astai atevaru gol golutz, dupe kumm nice nu trebuea sa mae spui pruosti erea deagiuns imcoerentza casa nu meritz un raspuns dela tovarshu Ecsti.

  28. aron biro says:

    Nu pot sa cred ca va pasa mai mult de Kumm decat de Arthur Clarke. Ia vedetz cate comentarii atz scris acolo. Valabil si pt fanii Kumm.

  29. viezure says:

    alta vita cu pretentzi de critic muzical….taman ce mi-a venit ideea sa-mi fac un blog personal in care sa comentez toate comentariile lui egsti asta…tot asa, personal… scriitor dobitoc de blog, aspirant la mania grandorii ,cu blogul tau profund ca un cur de tigaie!…ai invatat si tu trei neologisme, un capitol din manualul de logica de clasa a noua si n-ai fost in stare in viatza ta sa creezi ceva mai mult de simfonia propriilor matze si debitezi judecatzi de valoare….get lost! nici mie nu-mi plac trupetzii ashtia de kumm, dar am boala pe infatuatzii semidoctzi care se viseaza noactea estetzi absolutzi. hai ,sictir!

  30. spectator says:

    tre sa recunosc ca zilele mele au fost mai vesele de cand citesc aceste commenturi copioase, insa, dc ar trebui sa fac un top al frustratilor nervozati la maxim, pe viezurica l-as pune in varful ramuricii si i-as da si xanax de calmare ca ofticul dauneaza sanatatii. numele imi spune totusi ceva: esti cumva de la Animal X?
    Pe de alta parte, mie mi-ai captat curiozitatile, asa ca voi fi primul vizitator pe blogul tau personal. auzi, da blog ne-personal n-ai??pana nu-ti faci unu, consider ca si pe tine te alinta”simfonia propriilor matze.”
    pan la urmatorul duel, din categoria “biro va indeamna” il omagiem pe domnu Clarke cu “fantanile paradisului” dumisale! Sa fitzi fani KUMM!

  31. viezure says:

    @ spectator
    mizez pe plusul tau de inteligentza si sper ca ai priceput care era ironia legata de ‘blog personal’….cat despre frustrare, nici vorba, insa tu poti sa crezi ce vrei….si nu, nu sunt de la animal x, ci de la animal igrec…nu sunt fan kumm, fiindca nu-s in oala cu rock-ul, deci indemnul tau este inutil in cazu-mi (sunt consumator de jazz iar bullshiturile cum ca astia ar canta nu stiu ce rock& jazz sunt o gogoritza de tot rasul datorita careia am si ajuns sa-i vad) insa comentariile lui nenea posesoru acestui blog mi s-au parut nu numa’ rautacioase dar si total neinspirate….cat de stupid sa fii sa-i bagi in aceeasi oala cu volrtaj?! eu, care nu ma omor cu rock-ul si imi dau seama ca e diferenta cat casa intre astia si voltaj, trupa care a reushit sa implementeze cu succes pe piata muzicala romaneasca un hibrid grotesc: maneau cu chitare electrice, ca daca ii spun rock e prea mult….in fine, cand imi fac blog nepersonal, te anuntz si-ti promit ca esti special guest la concertul matzelor din dotare la inaugurare

  32. Mike says:

    @robi. Ce tataia Clarke.., ete cu d-alde Kumm capata sens si adsensu 😀

Leave a comment